HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Ankica Babin

Zvanje prof. povijesti umjetnosti i povijesti
Znanstveni stupanj VSS
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Uže polje djelovanja povijest Kaštela
Ustanove Muzej grada Kaštela
Ankica Babin rođena je 1949. godine u Banjoj Luci gdje je stekla osnovno i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1974. godine i stekla zvanje profesora povijesti i povijesti umjetnosti. Radila je kao profesorica povijesti umjetnosti u banjolučkoj gimnaziji. Nakon preseljenja u Kaštel-Stari sustavno se bavila kulturnom djelatnošću.
Radila je na profesionalizaciji radnoga mjesta knjižničara knjižnice u Kaštel-Starome i na njezinu odvajanju od splitske Narodne knjižnice.
Jedna je od osnivača Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“. Kroz rad KUD-a „Kaštela“ i Društva „Bijaći“ ostvarena je ideja osnivanja prve muzejske javne ustanove u kulturi, Galerije „Studin“ u Kaštel-Novome (kula Ćipiko) 1988. godine, čiji je prvi ravnatelj.
Proširujući sustavno zbirku skulptura drugim vrstama muzejskoga materijala, osnovala je četiri muzejske zbirke: etnografsku, kulturno-povijesnu, arheološku i zbirku moderne umjetnosti. Na taj način stvorila je uvjete za preustroj Galerije u Zavičajni muzej Kaštela 1991., koji je potom 1999. godine prerastao u Muzej grada Kaštela. Radila je na ostvarenju druge faze stalnoga muzejskog postava u dvorcu Vitturi u Kaštel-Lukšiću sa zbirkama u trima kaštelanskim jezgrama: Kaštel-Novome (kula Ćipiko), Kaštel-Kambelovcu (kula Cambi) i Kaštel-Sućurcu (biskupova palača).
Autorica je brojnih članaka u stručnim muzeološkim i drugim časopisima te dviju likovnih monografija „Zbirka moderne i suvremene umjetnosti: Muzej grada Kaštela“ iz 2008. i „Crkva sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starome“ iz 2012. godine.
Godine 2012. dobila je Nagradu za životno djelo „Pavao Ritter Vitezović“ Hrvatskoga muzejskog društva.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a