HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Danica Draganić

Zvanje etnologinja
Znanstveni stupanj mr. humanističkih znanosti
Stručno zvanje kustos (u mirovini)
Polje djelovanja etnografija, etnografska obilježja virovitičkog kraja
Uže polje djelovanja fotografija, ljekarništvo, etnologija Roma
Ustanove Gradski muzej Virovitica
Danica Draganić rođena je u Zagrebu 1934. Gimnaziju (VIII. žensku) i Filozofski fakultet, grupu etnologija, završila je u Zagrebu. Sav radni vijek, od 1966., provela je u Gradskome muzeju u Virovitici, gdje je prvo vrijeme vodila Etnografsku zbirku, a kasnije bila direktorica Muzeja.
Bavila se proučavanjem tradicije ruralnog života u Virovitici i etnografskim obilježjima virovitičkog kraja. Napisala je nekoliko članaka o prvom virovitičkom kustosu Dragi Dopleru. U svome muzeju priredila je 20-ak izložaba među kojima se izdvajaju: "Fotografija; Stara i nova Virovitica", "Ljekarničke knjige iz samostana", "Barok u Slavoniji", "Predenje, tkanje i vezenje", "Oglavlja hrvatskih žena", "Na tom mladom letu", i niz likovnih izložaba i donaciju Branislava Glumca.
Nemirnoga i pustolovnog duha mnogo je putovala po inozemstvu: po Italiji, Alžiru, Austriji, Engleskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Egiptu, Turskoj, te Americi gdje je posjetila brojne poznate muzeje - National Museum of American Indian, Muzej Isabella Stewart Gardner u Bostonu i dr., o kojima je pisala članke za Vijesti muzealaca i konzervatora, Informaticu Museologicu i dr.
Posebno je zaslužna za adaptaciju Dvorca Pejačević iz 1804., (radovi na krovištu, uvođenje plina, uređenje električnih instalacija i stubišta) u kojemu je smješten Gradski muzej Virovitice.
Radila je četiri stalna postava za sve zbirke u Muzeju. Posebno zanimanje pokazuje za etnologiju Roma u virovitičkom kraju, čime se planira baviti u mirovini.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 24. ožujka 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

U početku je bila jako jedna zgodna izložba fotografija Stara i nova Virovitica. Ja sam 1966. došla i moram priznati nisam ništa znala o Virovitici. Onda je bilo puno starih fotografija jer ovaj moj predšasnik je bio jako dobar fotograf i snimao je. Onda se još i posudilo, tamo 1904. bio je jedan Šubert, on je slikao, imao je staklene negative, krasne. Onda smo mislili da napravimo pa smo napravili Stara i nova Virovitica, stare fotografije, gdje još bio današnji objekt i onaj stari. To je bilo jako veliko, bilo je 1970. To je bilo jako zanimljivo.

Iz knjižnice MDC-a