HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Zdravko Dvojković

Zvanje prof. povijesti umjetnosti
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Polje djelovanja likovni umjetnici Slavonije, likovna povijest Vukovara, slikarski, medaljerski i kiparski opus Branka Crlenjaka, Vladimira Marenića
Uže polje djelovanja likovna umjetnost 19. i 20. stoljeća
Ustanove Gradski muzej Vukovar
Zdravko Dvojković rođen je 1948. godine u Bogdanovcima pokraj Vukovara.
Osnovnu školu završio je u Vukovaru, potom kiparstvo i industrijski dizajn 1968. godine u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu u klasi akademskoga kipara Ante Despota. Na Filozofskome fakultetu u Beogradu diplomirao je povijest umjetnosti 1973. godine s temom „Hrvatski slikari Minhenskog likovnog kruga iz Zbirke Bauer i Galerije umjetnina u Vukovaru“.
Tijekom profesionalnoga djelovanja Zbirka Bauer bila je središnja točka njegova interesa.
Zaposlio se u Gradskome muzeju Vukovar 1973. godine kao kustos Zbirke Bauer i Galerije umjetnina Vukovar. Od 1986. godine radio je kao voditelj i kustos Zbirke umjetničkog obrta te kao preparator i muzejski pedagog.
U razdoblju progonstva od 1991. do 1992. godine radio je u Hrvatskome restauratorskom zavodu u Zagrebu kao kipar restaurator.
U Muzeju Međimurja u Čakovcu radio je 1992. godine kao kustos Zbirke slika Ladislava Kralja Međimurca i Zbirke skulptura kipara Luje Bezeredija, pisao o slikarima Međimurja i napisao predgovor za retrospektivnu izložbu akademske slikarice Priske Kulčar iz Čakovca.
Od 1993. do 1997. godine radio je u dvjema osnovnim školama kao učitelj likovne kulture: u Osnovnoj školi Gradina (pokraj Virovitice), gdje je živio s obitelji kao prognanik, i u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Špišić-Bukovici.
Istodobno je radio na likovnim postavima izložaba i kao vanjski suradnik pisao predgovore u katalozima za Gradski muzej u Virovitici („Virovitički krug“ iz 1993. i drugi).
Pisao je u „Virovitičkome listu“ i u monografiji s temom stotinu godina slikarstva u Virovitici.
Bio je član vukovarsko-srijemske županijske stručne skupine za prosvjetu i kulturu kod pregovora i provedbe mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske i odlazaka na okupirano područje Hrvatske s dužnosnicima UNTAES-a u Osijek, Beli Manastir, Erdut, Vukovar, Zmajevac i druga mjesta tijekom 1996. godine.
Odlikovan je 1999. godine Spomen-medaljom „Vukovar“ za osobni doprinos mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Povratkom u Vukovar nastavio je rad u Gradskome muzeju Vukovar na Zbirci Bauer i Galeriji umjetnina.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a