HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Nerina Eckhel

Zvanje viša preparatorica, etnologinja
Stručno zvanje kustos
Polje djelovanja proces izrade tekstilnih sirovina, tehnologija dobivanja niti i proizvodnja tekstila, vezenja i čipkarstvo
Uže polje djelovanja tehnologija tkanina i tehnike tkanja
Ustanove Etnografski muzej Zagreb
Nerina Eckhel rođena je 1946. u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti-tekstilni odjel. Zaposlila se u Etnografskom muzeju kao preparatorica za tekstil 1972. godine. Godine 1983. stekla je zvanje višeg preparatora. Uz rad je upisala studij etnologije i arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je etnologiju. U Etnografskom muzeju radila je kao voditelj Zbirke platnenog posoblja i Zbirke alatki za obradu tekstila.
Obzirom na praktično i teoretsko poznavanje vještina tekstilnog rukotvorstva svoj rad usmjerava na teme s područja vezanih za uzgoj i obradu tekstilnih sirovine, tehnologiju dobivanja niti i proizvodnju tekstila, kao i tehnike tkanja, vezenja i čipkarstva.
Autorica je tri Priručnika za rekonstrukciju narodne nošnje (Narodna nošnja Zagrebačkog prigorja, 1984. i nadopunjeno izdanje 1985., Narodna nošnja Ogulina,1986., Narodna nošnja grada Paga, 2002.).
Autorica je i brojnih samostalnih izložbi, poput izložbe o tekstilnom rukotvorstvu Pokuplja, Posavine, Slavonije i Baranje vezanih uz Međunarodnu Smotru folklora koje su bile postavljene u Etnografskom muzeju u Zagrebu, te izložbe o čipkarstvu u okviru Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Sudjelovala je i kao koautorica na nekoliko izložbenih projekata (Čarolija niti, Pokupska sjećanja, Paška čipka).
Dobitnica je nagrade za životno djelo Milovan Gavazzi Hrvatskog etnološkog društva 2004. godine.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a