HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Predrag Goll

Zvanje akademski slikar
Znanstveni stupanj mr. humanističkih znanosti
Stručno zvanje viši kustos (u mirovini)
Polje djelovanja likovna umjetnost
Uže polje djelovanja suvremeni hrvatski kipari i slikari , (Zbirka B.Ružića)
Ustanove Galerija likovnih umjetnosti, Osijek,
Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda,
Centar za kulturu "B. Maslarić" u Osijeku - Galerija Zodijak,
Muzej Brodskog Posavlja
Predrag Goll rođen je u Pisarovini 1931. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u slikarskoj klasi prof. Đ.Tiljka, a poslijedipolomski studij završio je kod A. Mezdjića. Do 1963. djeluje kao slobodni umjetnik.
Od 1963. radi u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku kao kustos restaurator, a 1968. prelazi u Centar za kulturu "B. Maslarić" u Osijeku, gdje osniva i vodi Galeriju Zodijak. Od 1975. do 1991. bio je direktor Galerije likovnih umjetnosti Osijek. Unutar tog razdoblja priredio je niz zapaženih izložaba domaćih i inozemnih umjetnika, a posebno je zaslužan za otvorenje Biennala Slavonaca i Memorijala Ive Kerdića - triennala suvremene hrvatske medalje i male plastike.
Inicijator je i urednik galerijske biblioteke Male monografije. U sklopu izdavačke djelatnosti pokreće i ediciju velikih monografija, a kapitalni izdavački pothvat bila je Monografija Galerije likovnih umjetnosti Osijek, objavljena u povodu 55. godišnjice rada (1941.-1986.). P. Goll sudjelovao je i u osnivanju umjetničkih i slikarskih kolonija: Sava, Slavonski Brod, Buk, Baranjska umjetnička kolonija Beli Manastir i Slavno proljeće, Ozalj.
Jedan je od začetnika osnivanja Spomen - galerije I. Meštrović u Vrpolju. Od 1992. do 1997. radi u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu kao voditelj Galerijskog odjela i Galerije Ružić.
Kao likovni umjetnik dobio je niz nagrada i priznanja te izlagao na mnogim važnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj muzejsko-galerijski rad dobio je Nagradu oslobođenja Osijeka 1982., Pečat grada Osijeka 1988. i Nagradu Hrvatskog muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović". Član je HDLU-a.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 3. studenoga 2002. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Moje životno djelo, ako Bog da i sreće, ja smatram dobro vođenje, utemeljenje i vođenje do kraja, Galerije Branko Ružić i suvremenici. Kako god se bude okretalo, to će svakako biti zvjezdani trenutak moga života. Meni je to drago iz milion razloga. Prvi razlog jest, što sam s Brankom Ružićem bio veliki prijatelj dok on i nije Brodu poklonio radove. To je duga priča, i kad je meni Branko Ružić, kad je to krenulo sve, kad je on meni rekao... Jedan od ljudi koji je insistirao da to vodim je bio Branko Ružić. I kad je mene Branko pitao: „Reci mi sad, do kad ja na tebe mogu računati“, dok smo negdje na početku bili. Ja sam rekao: „ Branko, izostavljajući višu silu, ti na mene možeš računati tvrdo, dok ne prerežemo vrpcu na tvojoj postavi“. On kaže: „Zadovoljan sam odgovorom“. Evo, ako bude istine, kako sad radovi teku, mi bismo tu vrpcu trebali koncem iduće godine presjeći.

Iz knjižnice MDC-a