HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Zdenka Lechner

Zvanje antropologinja
Stručno zvanje muzejska savjetnica (u mirovini)
Polje djelovanja etnologija
Uže polje djelovanja tradicijska kultura sjeveroistočne Hrvatske, tekstilno rukotvorstvo Slavonije, Baranje i Srijema
Ustanove Muzej Slavonije, Osijek,
Etnografski muzej Zagreb
Zdenka Lechner rođena je 1918. u Osijeku. Žensku realnu gimnaziju završila je u Zagrebu, a od 1940. do 1945. službovala je u Direkciji PTT-a kao službenica. Godine 1953. diplomirala je antropologiju na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu u Zagrebu.
Svoj muzejski radni vijek započela je u Muzeju Slavonije u Osijeku, gdje je kao kustosica istraživala etnografsku građu na terenu Slavonije, Baranje i Srijema radi proučavanja najznačajnijih elemenata tradicionalne kulture na cijelom području sjevernoistočne Hrvatske.
U zvanju više kustosice 1965. godine prelazi u Etnografski muzej u Zagreb, gdje vodi Odsjek nošnji Slavonije, Baranje i Srijema. Osim sustavne brige o zaštiti fundusa kataloški je obrađivala predmete po zbirkama, obavljala nabavu, istraživanje i publiciranje građe.
Značajna je njezina veza s Međunarodnom smotrom folklora u Zagrebu te smotrama folklora Vinkovačke jeseni (u Vinkovcima), Đakovački vezovi (u Đakovu), Mladost i ljepota Slavonije (u Starim Mikanovcima), Šokačko sijelo (u Županji) i folklorne priredbe (u Donjim Andijevcima). Također je izradila brojne idejne koncepcije za stalne postave u raznim muzejima: Muzeju Požeške kotline, danas Gradski muzej Požega) Etnografskome muzeju u Splitu, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju Brodskog Posavlja, Zavičajnome muzeju u Našicama i mnogim drugima.
Autorica je brojni stručnih članaka, predgovora katalozima, izložaba, suradnica u monografijama, a režirala je dva etnološka filma. Kruna njezinoga rada svakako je knjiga Tradicijska kultura Slavonije, Baranje i Srijema, objavljena u izdanju Hrvatskog društva folkolorista 2000. godine. Iz njezine bogate bibliografije može se iščitati da je obrađivala različite teme: lončarstvo, tekstilno rukotvorstvo i odijevanje, godišnje običaje i dr.
Za svoj dogogodišnji rad dobila je 22 medalje, pohvale, povelje, diplome i priznanja.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 22. svibnja 2002. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Kao prvu veliku izložbu sam imala 1958. ne samo s materijalom koji je već bio u muzeju, nego s posuđenim materijalom, jer je Etnološko društvo Jugoslavije imalo svoj prvi kongres u Osijeku, ne u Zagrebu, nego u Osijeku. Sad je trebalo dočekati etnologe iz cijele Jugoslavije. Tako sam ja pravila izložbu u velikoj dvorani bivše Osječke banke na Starčevićevom trgu i (i uglu) Kapucinske ulice (onda se to zvalo drukčije). Kako nisam bila dovoljno materijala skupila u muzeju, onda išla sam u posudbu. Kako su me ljudi poznavali znali su da sam čovjek od riječi, tako sam sve što sam trebala dobila. Vunene ponjave i vunena tkanja sam prikazala u toj velikoj dvorani. Odjek je bio jako dobar.

Iz knjižnice MDC-a