HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Stjepan Leiner

Zvanje preparator i fotograf
Znanstveni stupanj sss
Uže polje djelovanja Međimurje
Ustanove Muzej Međimurja Čakovec
Stjepan Leiner rođen je 3. lipnja 1930. godine u Čakovcu. Nakon završene pučke škole i gimnazije dobio je stipendiju za nastavak školovanja u srednjoj tehničkoj školi u Karlovym Varyma na odjelu oblikovanja i oslikavanja keramike (1945.). Zaoštravanjem političkih odnosa između Čehoslovačke i Jugoslavije 1947./1948. prekinuo je školovanje i vratio se u Čakovec.

Osnutkom Gradskoga muzeja Čakovec 1954. godine zaposlen je kao pomoćni kancelarijski referent, a do iznenadne smrti 1972. godine bio je jedna od važnih osoba za djelovanje Muzeja. Uz ravnatelja Muzeja Aleksandra Schulteisza do 1960. godine bio je jedini zaposlenik ustanove te je prikupljao, dokumentirao i istraživao muzejsku građu. Aktivno je sudjelovao u izradi prvoga stalnog postava iz 1955. godine. Na terenu je dokumentirao pokretnu i nepokretnu baštinu Međimurja.

Uz navedene muzejske poslove iznimno je važna uloga Stjepana Leinera u osnivanju fotografskoga laboratorija 1963. godine, u kojemu je stvorio vrijednu fototeku kojom se i danas koristi u Muzeju. Kao vrstan crtač od 1956. do 1958. godine izradio je tehničke crteže tijekom radova na kanalizaciji oko Staroga grada. Ti su crteži jedina orijentacijska točka i polazište za novija sustavna arheološka istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec.

Do osnivanja Arhivskoga sabirnog centra za Međimurje 1961. godine Stjepan Leiner je, u sklopu Arhivskoga odjela Gradskoga muzeja Čakovec, bio prvi arhivski manipulator za Međimurje.

Dobitnik je Priznanja za zalaganje i dugogodišnji rad na području odgoja, obrazovanja i društveno-političke djelatnosti 1967. godine. Početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća bio je član Kulturno-prosvjetnoga vijeća Čakovca i zamjenik tadašnjega ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec.

U slobodno vrijeme bio je vrstan slikar i citraš, a svoju poeziju već je tijekom života objavljivao u periodikama kajkavskoga govornog područja („Međimurski kalendar“, „Kajkavski kalendar“).
Umro je 15. travnja 1972. godine.

Podatci o Stjepanu Leineru za Personalni arhiv zaslužnih muzealaca preuzeti su od djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a