HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Alma Orlić

Zvanje akademska slikarica
Stručno zvanje muzejska savjetnica (u mirovini)
Polje djelovanja restauracija štafelajnog slikarstva i polikromne skulpture
Uže polje djelovanja štafelajnog slikarstva i polikromne skulpture, likovna i edukativna djelatnost
Ustanove Muzej za umjetnost i obrt,
Restauratorski zavod JAZU (HAZU)
Alma Orlić rođena je u Zagrebu 1937. godine. Nakon završene gimnazije diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. M. Tartaglie. Volontirala je tri godine u Restauratorskom zavodu JAZU gdje je učila umjetnost restauriranja. U istoj je ustanovi nastavila raditi sljedećih petnaest godina, a onda je na poziv Muzeja za umjetnost i obrt prešla u njihovu restauratorsku radionicu.
Godine 1968. položila je stručni ispit za zvanje konzervatorice, a 1971. omogućen joj je studijski boravak u Bruxellesu, u Institutu Royal Du Patrimoine Artistique, odakle donosi nova iskustva i spoznaje.
Paralelno s aktivnim bavljenjem slikarstvom, od 1961. djeluje kao restauratorica vrhunskih djela hrvatske kulturne baštine. Bila je i voditeljica restauratorske radionice u MUO-u.
U Muzeju je uvela sustav prikladne restauratorsko-konzervatorske dokumentacije i fotodokumentacije te unaprijedila praksu primarne zaštite. Aktivno je sudjelovala u edukativnoj djelatnosti održavajući predavanja i radeći s vanjskim suradnicima. Pisala je osvrte, članke, intervjue, sudjelovala na stručnim skupovima i savjetovanjima. Njezin je restauratorski opus je izniman i po broju zahvata i po kvaliteti, a obuhvaća 134 zahvata na slikama različitih tehnika i dimenzija, 73 zahvata na skulpturama (drvo, polikromija, pozlata, terakota).
Velik opus njezina slikarskog djela i tematski je povezan s tim dijelom njezine prakse. Izlagala je na 50-ak samostalnih i oko 150 skupnih izložaba te sudjelovala na 20-ak likovnih kolonija. Godine 1969. nagrađena je Srebrnom nagradom grada Pariza na izložbi "Buket cvijeća", nagradom Lotršćak, 1970., nagradom likovne kolonije Kraynice, u Poljskoj, plaketom kolonije Primošten 1991. te nizom drugih nagrada.
Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1961.
Dobitnica je nagrade Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" za 2010. godinu.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 13. ožujka 2002. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović. Podaci o nagradi za životno djelo preuzeti sa stranica Hrvatskog muzejskog društva (http://www.hrmud.hr/clanak/Nagrada_za_zivotno-djelo-Pavao-Ritter-Vitezovic/20, pristup 05.04.2012.)

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Ja sam ne samo pratila, nego sam imala i veliku borbu sa stavom ljudi koji se također brinu za slike. Ja sam čak i revoltirana, napisala jedan članak o čuvanju slika i moram reći da sam si dozvolila da kažem kustosima da ih molim, da s umjetninama koje čuvaju postupaju barem tako dobro, kao sa svojim kaputićima i cipelicama iz Italije. Jer te umjetnine hrane te kustose, pored ostaloga. I ako kažem da s takvim stavom nisam zaslužila preveliku ljubav nije za čuditi se.

Iz knjižnice MDC-a