HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Olga Oštrić

Zvanje etnologinja
Stručno zvanje viši kustos
Polje djelovanja narodne nošnje, tekstil, nakit, domaća keramika, kućni inventar, oružje
Uže polje djelovanja etnologija sjeverne Dalmacije filmska dokumentacija, fotodokumentacija
Ustanove Etnografski muzej Zagreb,
Narodni muzej Zadar
Olga Oštrić (Stažić) rođena je u Petrinji 1922. gdje je završila osnovnu školu i nižu gimnaziju. Njezina se obitelj 1937. preselila u Zagreb gdje je nastavila školovanje na 2. djevojačkoj gimnaziji.
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1946. godine etnologiju s geografijom i i arheologijom (tzv. 27 grupu). Prvo radno mjesto bilo joj je u Etnografskome muzeju u Zagrebu gdje je radila od 1947. do 1951.
Od 1951. do 1962. bila je direktorica Etnografskog muzeja u Zadru, odnosno voditeljica Etnografskog odjela Narodnog muzeja u Zadru do umirovljenja 1982. godine. Muzej je nastao na temeljima zbirke D. Jurkovića iz Benkovca koji je poklonio 100 etnografskih predmeta budućemu muzeju. Dolaskom Olge Oštrić u Zadar počinje i prvo sustavno prikupljanje građe, dokumentiranje i istraživanje. Bila je prva etnologinja na području sjeverne Dalmacije i prikupila je bogatu zbirku narodnih nošnji, tekstilnih predmet, nakita. Osnovala je i organizirala muzejsku filmsku i fotodokumentaciju.
U toku svog rada obišla je brojne lokalitete prikupljajući etnografsku građu u okolici Zadra, zadarskom zaleđu i čitavoj sjevernoj Dalmaciji, uključujući i otoke. Usprkos teškim uvjetima rada, u krajnjoj oskudici i skučenom prostoru, Olga Oštrić se, zahvaljujući predanome radu, ubrojila među najpoznatije etnologe i najbolje poznavatelje etnologije sjeverne Dalmacije. Snimila je dva etnološka filma s Andrijom Stojanovićem; "Tragom bukovičkih stočara" i "Uskršnji običaji u Novigradu". Kako je bila prva i jedina etnologinja u Narodnome muzeju u Zadru, jer je Muzej bio u osnivanju, uz prikupljanje građe, stručno je obradila brojne nošnje, tekstil, nakit, domaću keramiku, kućni inventar, oružje i o tome objavila niz stručnih radova. Budući da je u Zadar došla poslije oslobođenja, a poznavajući povijest samog Zadra, njezina misija se sastojala i u tome da u Etnografskome muzeju prikaže bogatu tradiciju, kulturni identitet i pripadnost Zadra matici zemlji, tj., hrvatskom korpusu.
Aktivno je djelovala u stručnim udruženjima i ustanovama i bila članica raznih savjeta i upravnih odbora. Osim rada u Narodnome muzeju Zadar za muzeje u Biogradu i Obrovcu prikupila je i otkupila više stotina predmeta. Godine1983. uredila je i opremila stalnu etnografsku izložbu u Zavičajnome muzeju u Obrovcu, a 1975. uredila vrlo interesantnu etnografsku zbirku u Velom Ižu (više od 600 predmeta). Svoje radove objavljivala je u brojnim stručnim časopisima. Njezina bibliografija objavljena je u „Zborniku Radova Olge Oštrić“ 2005. godine u izdanju Narodnog muzeja Zadar. Za svoj rad primila je nagradu za životno djelo od Zadarske županije.

Olga Oštrić preminula je 14. 12. 2012. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 26. listopada 2008.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a