HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Antonio Pauletich

Zvanje prof. talijanskog jezika i književnosti
Znanstveni stupanj mr. humanističkih znanosti
Stručno zvanje kustos (u mirovini)
Polje djelovanja likovna umjetnost
Uže polje djelovanja Zavičajna zbirka, zbirka starih majstora, zbirka moderne umjetnosti, popisivanje i dokumentiranje talijanskih grobova u Istri
Ustanove Zavičajni muzej grada Rovinja
Antonio Pauletich rođen je u Rovinju 1930. godine. Talijanski jezik i književnost diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1963., a poslijediplomski studij iz informacijskih znanosti i muzeologije 1981. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Od 1952. radio je kao stambeni referent. Konzervatorski zavod Rijeka angažirao ga je kao počasnog konzervatora pa je u tom svojstvu obišao je 46 crkava u okolici kako bi zabilježio njihovo stvarno stanje. Godine 1962. formiran je inicijativni odbor grada Rovinja koji je potaknuo pitanje obnove djelatnosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja i imenovao Antonia Pauleticha za direktora ustanove. A. Pauletich je istodobno vodio i biblioteku Petra Stankovića „Stankovićijanu". Zavičajni muzej grada Rovinja, osim Etnografske zbirke posjedovao je je nekolicinu arheoloških predmeta, Zbirku starih majstora i oko 40 djela moderne umjetnosti. Antonio Pauletich je tjekom svojega rada u muzeju sustavno prikupljao muzejsku građu za sve zbirke i po njegovim riječima prikupio je još oko 1600 umjetničkih djela i tako obogatio fundus Zbirke moderne umjetnosti. Zbog zbirke starih majstora koju je posjedovao Zavičajni muzej grada Rovinja pokrenuo je inicijativu za osnivanje restauratorske radionice za cijelu Istru, no ta njegova inicijativa nije ostvarena. Utemeljio je dvogodišnju izložbu "Ars Istria" i uspio prikupiti veći broj djela rovinjskih slikara.
Jedan je od pokretača Centra za povijesna istraživanja u Rovinju. Radi na istraživanju, fotografiranju i dokumentiranju svih talijanskih grobova u Istri i u Sloveniji. Njegovom je zaslugom napravljen popis i projekt za lapidarij. Također istražuje mornaričko groblje i groblja iz austrijskog razdoblja.
Za svoj rad dobio je 2001. nagradu grada Rovinja za životno djelo. U mirovini je od 1996. godine.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 25. svibnja 2002. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Od umirovljenja 1996. surađujem s Istituto regionale per la cultura Istriano fiumano Dalmato na evidentiranju i dokumentiranju svih talijanskih grobova na području Istre. Obradio sam cijeli hrvatski dio Istre i sad počinjemo slovenski dio Istre, do sada preko 20.000 fotografija. Svi ti grobovi su evidentirani u grobnim mapama, dakle, napravljen je katastar i spašeno je monogo spomenika i zato smo napravili projekt za lapidarije koje imate u biografiji i realizacija alpidarija, već smo počeli realizirati. Mogu reći i to nije mi bio zadatak, prije nismo bilježili hrvatske spomenike ostale za vrijeme Austrije i Italije u Foškulinu, Medulinu, Opatiji i Mornaričko groblje u Puli. Druge sam popisao i dokumentirao. Pronašao sam preko 370 nadgrobnih spomenika na hrvatskom jeziku na istarskim grobljima.

Iz knjižnice MDC-a