HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Guido Quien

Zvanje prof. povijesti umjetnosti, komparatistike
Stručno zvanje muzejski savjetnik
Polje djelovanja likovna umjetnost
Uže polje djelovanja zbirka slikarstva 20. stoljeća, kiparstvo I. Meštrovića
Ustanove Muzej za umjetnost i obrt,
Fundacija Ivana Meštrovića - Galerija Ivana Meštrovića,
Fundacija Ivana Meštrovića - Atelijer Meštrović
Guido Quien rođen je u Zagrebu 1943. Otac mu je poznati hrvatski književnik Kruno Quien. Djetinjstvo je proveo u Splitu, gdje je završio klasičnu gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu grupu povijest umjetnosti i komparativnu književnost. Nakon završenog fakulteta radio je nekoliko godina kao turistički vodič pa kao tajnik Društva povjesničara Hrvatske.
U Muzeju za umjetnost i obrt radio je 21 godinu kao voditelj Zbirke slikarstva (1972. - 1994.), a od 1994. do 2003. obnašao je dužnost ravnatelja Fundacije Ivana Meštrovića.
Kao ravnatelju, cilj mu je bio obnoviti sve prostore Fundacije I. Meštrovića i otvoriti ih za javnost. Nakon Domovinskog rata obnovio je Crkvu Presvetog Otkupitelja, grobnicu obitelji Meštrović, u Otavicama, a njegov najveći životni projekt bilo je uređenje i postav Galerije Ivana Meštrovića u Splitu, u kojoj je stvorio preduvjete za povezanost sa zgradom Galerije, koja je Meštrovićevo autorsko djelo, vodeći brigu o pojedinostima, o vezi među zgradama, mramornim stupovima, okolišu, izloženim djelima u dramatskoj formi i osnovnoj vertikalnoj osi oko koje je zatvorio cjelokupnu koncepciju.
Za Meštrovića tvrdi da je, kao rijetko tko, bio zanimljiva osoba i kad se odvoje kvazipolitičke i "romantične" priče o njegovu podrijetlu od njegovih skulptura, one dobivaju dramatsku formu te monumentalnu i lirsku snagu.
Guido Quien je autor nekoliko knjiga, između kojih i knjige o Slavku Peršiću, samoukom slikaru. Radio je monografsku izložbu Ante Kaštelančića i Meštrovićeve izložbe u Splitu.
Autor je mnogih predgovora katalozima; Mladi hrvatski kipari, Velika Gorica, 1984., Građanski portreti 19. stoljeća u Hrvatskoj; restaurirane slike iz fundusa MUO-a, Zagreb, 1998., Tragovi nasilja: Otavice, Crkva Presvetog Otkupitelja, grobnica obitelji Meštrović, Split, 1996.
Dok je obnašao dužnost ravnatelja Fundacije Ivana Meštrovića, objavio je elektroničku knjigu o Ivanu Meštroviću, koju je izradio s kolegama, stručnjacima Fundacije I. Meštrovića, a koja je bila prva takva knjiga u Hrvatskoj.
Privatno se bavi uzgojem i križanjem ptica. Također planira objaviti sabrana djela svog oca, književnika Krune Quiena, a kako i sam ima potvrđenog literarnog talenta, kani objaviti i knjigu novela.

Napomena: podatci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 23. studenoga 2005. Razgovor vodila i snimila Jozefina Dautbegović.

Fotogalerija

Zvučni zapis

Tekst zvučnog zapisa

Išao sam u nešto. Zbog čega? Možda zbog više razloga, ali eto nisam htio kao moji dragi kolege Đurđica i Staša u istoj instituciji provesti cijeli život. Imao sam ambicije, neki program u glavi, posebno obnoviti Galeriju Meštrović u Splitu koja je bila u derutnom stanju, osim toga zbog rata je bila zatvorena. Htio sam se u Split vratiti na jedan način, više ne igram nogomet, ili nešto takvoga, htio sam se vratiti na način koji sam godinama podržavao. Godinama sam radio, surađivao kao i Maroević i Zidić i drugi, izložbama u Splitu, tako da je to bio jedan logični povratak sa strukom, da s naporom organizatorskim zagrlim i Zagreb i zavičaj. (Kao pobjednik na bijelom konju?) Ehheeej! U Splitu nema pobjednika. Morate se snaći.

Iz knjižnice MDC-a