HR | EN
fraza ključna riječ
ime i/ili prezime ustanova
polja djelovanja mjesto
stručno zvanje zvanje
 

Branka Stergar

Zvanje profesor povijesti umjetnosti i arheologije
Stručno zvanje viši kustos
Polje djelovanja kulturna povijest grada Ozlja, slikarstvo Slave Raškaj
Uže polje djelovanja povijest grada Ozlja
Ustanove Zavičajni muzej Ozalj
Branka Stergar rođena je 1946. u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu povijest umjetnosti i arheologiju. Nakon udaje seli se u Kanadu.
Pri povratku u Hrvatsku 1990. godine zapošljava se u Zavičajnom muzeju Ozalj. U muzeju je radila sa Martinom Vajdićem, prvim kustosom Zavičajnog muzeja Ozalj. Nakon upoznavanja sa zbirkama i građom muzeja započinje s radom na stalnom postavu. Pripremajući stani postav pokazala se potreba da se vrijedna knjižna građa i dokumentacija komunicira, potkrepljuje i dopunjuje priče iz postava.
Osnovala je novu Zbirku dokumenta i svaki predmet (vrijednu knjigu ili dokument) je pojedinačno inventarizirala . Predmeti iz Zbirke dokumenata u stalnom postavu su bogato nadopunili teme: Ozaljski kulturni krug, Barok u Lipničkom dekanatu, Slava Raškaj, Iseljeništvo, Družba braće Hrvatskog zmaja, Željeznica, Hidrocentrala.
Stalni postav prezentirala je javnosti 2002. godine.
U svojem djelovanju kao kustos sakupila je puno dragocjenih podataka i artefakata vezanih za život i rad jedne od najcjenjenijih hrvatskih slikarica Slave Raškaj.
Organizirala je umjetničke kolonije"Slavino proljeće" radi obogaćivanja fundusa,a li i prikupljanja financijskih sredstava za otkup djela Slave Raškaj.
Pokrenula je digitalizaciju izuzetno vrijedne pisane građe (Gazophylacium pavlina Ivana Belostenca iz 1740. I Ozaljski vjesnik).
Autorica je kataloga izložbe Ozaljski kraj od pretpovijesti do XX. st. izdan 2010. Godine.


Napomena: podaci preuzeti iz anketnog upitnika, materijala predanih za Personalni arhiv MDC-a i iz intervjua snimljenog 29. kolovoza 2009. Razgovor vodila i snimila Iva Validžija.

Fotogalerija

Iz knjižnice MDC-a