HR | EN

PRONAĐI PLAKAT

fraza ključna riječ
autor muzej/izdavač
godina mjesto
naslov tema
 
 

Međunarodni dan muzeja, 18. 05. 2009.

ICOM-ova tema Muzeji i turizam
MJESTO (IZRADE) Zagreb
Zemlja Hrvatska
Godina 2009.
Tehnika offset
Mjere visina: 100 cm; širina: 70 cm
Inventarna oznaka 8405
 
Bibliografija
 Cukrov, Tončika. U potrazi za turistima : Međunarodni dan muzeja 2009. // Informatica museologica. God. 40, br. 1-2 (2009.). Zagreb : Muzejski dokumentacijski centar, 2009., str. 103.
Opis
Tema obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja pod naslovom "Muzeji i turizam" iznimno je interesantna za kulturu i gospodarstvo Hrvatske. Oblikovatelj se u pristupu vodio činjenicom da na plakatu u kontekstu teme treba predstaviti najatraktivnije primjere baštine. Za to je odabrao skulpturu Apoksiomena o kojoj je na plakatu ispisan tekst na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku: "Apoksiomen - brončani kip atleta, koji je pronašao belgijski turist. Najznačajniji je spomenik antičke skulpture u korpusu europske i hrvatske baštine i turistička je atrakcija hrvatske obale (Muzej Apoksiomena)."

Na plakatu, kojim dominira topla brončana boja, predstavljen je torzo skulpture horizontalno položen u valove. Motiv i kompozicija te naziv teme ispisan mediteranskom tipografijom kao i tekst o Apoksiomenu uklopljen u valove naglašavaju atmosferu ljeta i turizma.