HR | EN

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM). Uloga manifestacije je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojima se želi povećati vidljivost ovih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

Manifestacijom se aktualiziraju novi trendovi i zbivanja u muzejskoj zajednici, organiziraju događanja sukladno godišnjoj temi koje preporuča ICOM, a sve s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju suradnje i mira. Stoga muzeji diljem svijeta, prošle godine njih više od 35 tisuća, skreću pozornost šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.

Muzejski dokumentacijski centar inicijator manifestacije u Hrvatskoj

Muzejski dokumentacijski centar od 1980. godine inicira u Hrvatskoj obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. MDC vodi manifestaciju sukladno preporukama Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM-a): obavještava muzeje o temi, poziva ih na sudjelovanje, prenosi i daje smjernice za obilježavanje, objavljuje prigodni promotivni spot/plakat i vodi promociju manifestacije na nacionalnoj razini. Zahvaljujući dokumentiranju događanja u muzejskoj zajednici Hrvatske MDC detaljno izvješćuje javnost o prigodnim događanjima putem organiziranja konferencije za tisak na kojoj se predstavljaju zanimljivi muzejski projekti. Osim toga MDC je mjesto pohrane različite dokumentacije o događanjima koji se čuvaju u fondovima MDC-a od kojih su neki od njih (u digitalnoj formi) dostupni na web site-u MDC-a.

Čestitka ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek povodom Međunarodnog dana muzeja 2017.

Pregled događanja u muzejima Hrvatske

  > Otvori kartu i pronađi događanja u Hrvatskoj - u muzeju, gradu, regiji

  > Pregled u gradovima - muzejima u Hrvatskoj (.pdf)

  > Više o temi i smjernice za Međunarodni dan muzeja 2017. (.pdf)

  > Arhiva Međunarodnog dana muzeja

 

 

 

 

Preuzmite plakat

  > Preuzmite plakat za Međunarodni dan muzeja 2017., verzija 1 (.pdf)

  > Preuzmite plakat za Međunarodni dan muzeja 2017., verzija 2 (.pdf)

  > Preuzmite plakat za Međunarodni dan muzeja 2017., verzija 3 (.pdf)

 

 

 

 

ICOM - Međunarodni dan muzeja 2017.

  > ICOM - objašnjenje teme za 2017.

  > ICOM - plakat za Međunarodni dan muzeja 2017. (.pdf)

  > Vidi kartu događanja u svijetu

  > Registriraj se na imd.museu.ms

 

 

 

 

Europska Noć muzeja 2017.

  > Europska Noć muzeja - La Nuit européenne des musées

  > Program Europske noći muzeja 2017.