HR | EN

PRONAĐI PLAKAT

fraza ključna riječ
autor muzej/izdavač
godina mjesto
naslov tema
 
 

Međunarodni dan muzeja, 18.05. 1993.

ICOM-ova tema Muzeji i autohtono stanovništvo
MJESTO (IZRADE) Zagreb
Zemlja Hrvatska
Godina 1993.
Tehnika offset
Mjere visina: 68 cm; širina: 98,5 cm
Inventarna oznaka 4837
 
Bibliografija
 Zgaga, Višnja. Odnosi s javnošću // Ratne štete na muzejima i galerijama u Hrvatskoj / uredila Vladimira Pavić. Zagreb : Muzejski dokumentacijski centar, 1998. Str. 39-52.
 29. zagrebački salon : katalog izložbe : Muzejski prostor, Zagreb, listopad-prosinac, 1994. Zagreb : Muzejsko-galerijski centar, 1994. Str. 144 i 164.
 20 plakata = Posters. Zagreb : Muzejski dokumentacijski centar, 2000.
 20 plakatov = Posters. Ljubljana : Arhitekturni muzej Ljubljana, 2001.
Opis
Na plakatu je uz ilustrativni dio otisnuta poruka koju je predsjednik ICOM-a dr. Ghose poslao u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. U poruci dr. Ghose poziva na uzajamno pomaganje. On ističe da se samo zajedničkim naporima može pridonijeti poticanju društvene svijesti, što je jedan od preduvjeta zaštite baštine i u muzejima. Upravo je u to vrijeme Hrvatska proživljavala iskustvo rata, uništavanja ljudskih života i baštine, pa je u tom smislu i njoj bila bitna potpora međunarodne stručne zajednice.


Autor je temu plakata predočio motivom dviju ruku koje se dodiruju. Riječ je o ljudskoj ruci s jedne strane i drvenoj oštećenoj skulpturi Krista s ranom na dlanu s druge strane. Taj sugestivni dodir, osim što predočuje dodir žive i "mrtve" ruke, u kontekstu ratnih zbivanja ujedno znači dodir pomirenja, oprosta...