HR | EN

PRONAĐI PLAKAT

fraza ključna riječ
autor muzej/izdavač
godina mjesto
naslov tema
 
 

Međunarodni dan muzeja, 18. 05. 2004.

ICOM-ova tema Muzeji i nematerijalna baština
MJESTO (IZRADE) Zagreb
Zemlja Hrvatska
Godina 2004.
Tehnika offset
Mjere visina: 98 cm; širina: 68 cm
Inventarna oznaka 7384
 
Bibliografija
 Cukrov, Tončika. Međunarodni dan muzeja 2004. // Informatica museologica. God. 35, br. 3-4 (2004.). Zagreb : Muzejski dokumentacijski centar, 2005. - 2006. Str. 90.
Opis
Na plakatu su predstavljene fotografije dvaju sličnih predmeta / znakova - alke i automobilske marke mercedes. Alka je dvostruki kružni metalni predmet čije je polje izmedu unutrašnjega i vanjskog kruga razdjeljeno na tri dijela. Služi kao meta na viteškom turniru koji se već gotovo 300 godina tradicionalno organizira u Sinju. Mercedesova "zvijezda" kružni je metalni znak sličan alci. Polazeći od središta, i on je razdijeljen na tri dijela. Ta dva predmeta / znaka prema objašnjenju autora Borisa Ljubičića ilustriraju zadanu temu - nematerijalnu baštinu: alka je izabrana kao motiv koji simbolizira nematerijalnu baštinu Hrvatske, a znak mercedesa, iako simbol automobilske marke i kvalitete, s vremenom je stekao status kvalitete uopće.


Izborom tih dvaju sličnih znakova za ilustriranje zadane teme autor je, vodeći se oblikovnim elementima, hrvatsku nematerijalnu baštinu stavio u međunarodni kontekst.