HR | EN
  • Povećaj prikaz
  • Smanji prikaz
  • Promjena kontrasta
  • Sivi tonovi
  • Promjena fonta
  • Vrati izvorno

MDC L / press konferencija
Mjesto održavanja:
 Gliptoteka HAZU, Medvedgradska ulica 2, Zagreb
Datum početka/završetka: 26.09.2005. 
Voditelj: Višnja Zgaga

Na press konferenciji prisustvovali se pored Višnje Zgaga, ravnateljice Muzejskog dokumentacijskog centra i voditeljice manifestacije obilježavanja pedesete godišnjice Muzejskog dokumentacijskog centra, Želimir Laszlo, autor izložbe MDC L i gostujući stručnjaci iz srodnih institucija Monika Hagerdorn Saupe i Axela Ermerta iz Institut für Museumskunde, Berlin, Njemačka i Stephen Tolfree, Nykvist, Velika Britanija.

Najavljen je niz događanja koji su se održavali od 26. rujna do 14. listopada u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, u Medvedgradskoj ulici 2. Program proslave utemeljenja MDC-a sastojao se od raznovrsnih predavanja, radionica, promocija i prezentacija, a popraćen je i izložbom MDC L na kojoj su predstavljene dokumentacijske zbirke o počecima djelovanja ustanove.

Dio izložbe bio je posvećen dr. Antunu Baueru, osnivaču MDC-a, istaknutom muzeologu i utemeljitelju brojnih muzejskih institucija i zbirki. Na izložbi su prezentirani i značajni aktualni projekti MDC-a, a na Internet kioscima se mogla pogledati nova web stranica MDC-a kao i Registar koji sadrži pregled muzeja u Hrvatskoj. Izložbu će pratiti i dvije projekcije - Personalni arhiv MDC-a i MDC u akciji.

Iz programa treba su posebno izdvoena predavanja koja su se održala na radionici Informatizacija muzeja u Hrvatskoj gdje su prikazani rezultati dvogodišnjeg rada u programu M++ na informatizaciji muzejske mreže. Također, predstavljanje su muzejske udruge i srodne institucije.
Muzejski dokumentacijski centar iskoristio je ovo događanje za posebnu promociju svojih novih projekata, upravo završene nove web stranice, Registra muzeja, galerija i zbirki u RH, kao i novoobjavljenih publikacije Izvješća zagrebačkih muzeja i Izvješća hrvatskih muzeja za 2004. godinu. 
Proslavom 50. godišnjice MDC nastoao je i ostvariti svoj cilj, osigurati kontinuitet razmjene iskustava i znanja hrvatskih muzealaca i popularizirati Muzejski dokumentacijski centar kao središnju točku hrvatske mreže muzeja.