HR | EN

50. godina Muzejskog dokumentacijskog centra

CIDOC u Zagrebu

MDC je od 24. do 27. svibnja 2005. sudjelovao na Godišnjoj konferenciji Komiteta za dokumentaciju (CIDOC) Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM). Organizatori konferencije su bili Muzej grada Zagreba i Muzejski dokumentacijski centar.

detaljnije

MDC L  CIDOC 2005, Zagreb

Mjesto održavanja: Hrvatski državni arhiv, Zagreb 
Datum početka/završetka: 24.05.2005. / 27.05.2005. 
Organizacijski odbor: 
Vinko Ivić, predsjednik Organizacijskog odbora
Višnja Zgaga, potpredsjednica Organizacijskog odbora
Maja Šojat – Bikić, voditeljica projekta
Voditelj: Maja Šojat - Bikić

MDC je sudjelovao na Godišnjoj konferenciji Komiteta za dokumentaciju (CIDOC) Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM) od 24. do 27. svibnja 2005.

Organizatori konferencije su bili Muzej grada Zagreba i Muzejski dokumentacijski centar, a profesionalni kongresni organizator agencija Event.

Naziv konferencije je bio Dokumentacija i korisnici (Documentation and Users), a tematske cjeline su bile sljedeće:

  1. Od inventariziranja i katalogiziranja prema dokumentiranju za korisnike: interna vs. eksterna dokumentacija, stručni vs. javni prioriteti, posjetitelji vs. korisnici
  2. Utjecaj korisnika na dokumentaciju: interakcija, razmjena informacija, očekivanja zajednice, fokusiranje grupa korisnika
  3. Digitalna baština: otvoreni pristup, znanje, novi oblici muzejske dokumentacije, upravljanje sadržajima vs. upravljanje zbirkama, prijateljski sustavi znanja, Internet i elektroničke mogućnosti, čuvanje digitalne baštine
  4. Problemi i izazovi: dodatni profesionalni napori, troškovi, autorska prava, kriminal itd.

Plenarne sjednice održavale su se u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, Zagreb.

Osim sudjelovanja na plenarnim sjednicama bio je moguć je rad u sljedećim radnim grupama:

  1. arheološka nalazišta (voditelj Stephen Stead),
  2. konceptualni referentni model (voditelj Martin Doerr)
  3. dokumentacijski standardi (voditelj Richard Light)
  4. informacijski centri (voditeljica Monika Hagedorn-Saupe)
  5. servisi (voditelj Axel Ermert)
  6. digitalno čuvanje (voditelj Stefan Rohde-Enslin).

Izložba MDC L 1955. - 2005.

Na izložbi MDC L predstavljen je izbor iz dokumentacijskih zbirki, knjižnice i arhiva o počecima djelovanja ustanove. Dio izložbe posvećen je dr. Antunu Baueru, osnivaču MDC-a, istaknutom muzeologu i utemeljitelju brojnih muzejskih institucija i zbirki. Na izložbi su prezentirani i značajni aktualni projekti MDC-a.

detaljnije

MDC L : 1955 – 2005 / izložba

Mjesto održavanja: Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb
Datum početka/završetka: 26.09.2005. / 14.10.2005.
Podatak o vodstvu: radnim danom osim ponedjeljka: 11 - 19 sati; subotom i nedjeljom: 10 - 14 sati
Autor stručne koncepcije: Želimir Laszlo
Autor likovnog postava: Želimir Laszlo
Organizator: Muzejski dokumentacijski centar, Zagreb
Suradnice: Tončika Cukrov, Jozefina Dautbegović, Lada Dražin –Trbuljak, Markita Franulić, Snježana Radovanlija Mileusnić, Mirna Šimat.
Tema: Izložba je postavljena u sklopu obilježavanja 50. obljetnice utemeljenja Muzejskog dokumentacijskog centra. Sadržavala je nekoliko tematskih cjelina i bila okvir cijelom programu obilježavanja.
Tematske cjeline: Prikazane su sljedeće cjeline: 
Dr. Antun Bauer osnivač Muzejskog dokumentacijskog centra – ilustrirano originalnim predmetima, dokumentima rukopisima i reproduciranim fotografijama; osnivanje MDC-a (dokumenti i faksimili); Zbirka Bauer – počeci knjižnice MDC-a; MDC izdanja (od početaka do danas); nova MDC izdanja; plakati MDC-a izdani povodom Međunarodnog dana muzeja; prodajna izložba muzejskih izdanja; stalne projekcije: Personalni arhiv MDC-a (autorica Jozefina Dautbegović) i MDC u akciji (autorica Markita Franulić).
Opseg: 208 originalnih eksponata, 25 plakata, 64 print-ova A4 formata, 104 legende, 2 stalne projekcije 
Web: www.mdc.hr
Korisnici: muzealci i šira publika
Sponzorstvo i tehnička pomoć:
Ministarstvo kulture RH + Gliptoteka HAZU + Arheološki muzej u Zagrebu + Galerija Klovićevi dvori + Hrvatski povijesni muzej + Javna ustanova Zbirka umjetnina A. i W. Topić Mimara –Muzej "Mimara" + Studio International + Kraš, prehrambena industrija d.d. + Juriček d.o.o. – obrt za trgovinu na veliko i malo i ostale poslovne djelatnosti

Program proslave utemeljenja MDC-a sastojao se od raznovrsnih predavanja, radionica, promocija i prezentacija, a popraćen je i izložbom MDC L na kojoj je predstavljen izbor iz dokumentacijskih zbirki, knjižnice i arhive o počecima djelovanja ustanove. Dio izložbe je posvećen dr. Antunu Baueru, osnivaču MDC-a, istaknutom muzeologu i utemeljitelju brojnih muzejskih institucija i zbirki. Na izložbi su prezentirani značajni aktualni projekti MDC-a, a na Internet kioscima mogla se pogledati nova web stranica MDC-a kao i Registar koji sadrži pregled muzeja u Hrvatskoj.
Izložbu su pratile i dvije projekcije - Personalni arhiv MDC-a (autorica Jozefina Dautbegović) i MDC u akciji (autorica Markita Franulić).
Ovom izložbom Muzejski dokumentacijski centar je radno obilježio 50. godišnjicu svoga utemeljenja. Na izložbi je po prvi put stručnoj i široj javnosti predstavljena građa iz bogatih dokumentacijskih, knjižničkih i arhivskih zbirki o osnivanju MDC-a, povijesni pregled izdanja MDC-a, kao i cjelokupni niz od 25 plakata koje je MDC do sada objavio u povodu Međunarodnog dana muzeja.

Predavanja

Tijekom gotovo tri tjedna obilježavanja 50. obljetnice Muzejskog dokumentacijskog centra u Gliptoteci HAZU je održan niz predavanja, promocija i interaktivnih radionica. Iz programa izdvajamo predavanja koja su održali gostujući stručnjaci iz srodnih institucija iz Njemačke i Velike Britanije. Na radionici Informatizacija muzeja u Hrvatskoj prikazani su rezultati dvogodišnjeg rada u programu M++ na informatizaciji muzejske mreže.

Promidžbeni materijal

Tijekom cijele 2005. godine MDC je nastojao putem promidžbenog materijala ukazivati na svoju obljetnicu.

Press

Pored konferencije za tisak na kojoj je najavljen program obljetnice, novinari su tijekom tri tjedna pratili i bilježili naša događanja.