HR | EN

PRONAĐI PLAKAT

fraza ključna riječ
autor muzej/izdavač
godina mjesto
naslov tema
 
 

Međunarodni dan muzeja, 18.5. 2011.

ICOM-ova tema Muzej i sjećanje
AUTOR(I) Redesign,
MJESTO (IZRADE) Zagreb
Zemlja Hrvatska
Godina 2011.
Tehnika offset
Mjere visina: 98 cm; širina: 68 cm
Inventarna oznaka 9000
 
Bibliografija
 Radovanlija-Mileusnić, Snježana. Što je muzejski katalog : sadržajna i formalna obilježja muzejskih kataloga//Što je muzejski katalog . Zagreb: Muzejski dokumentacijski centar, 2013., str. 41
 Cukrov, Tončika. Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj 18. svibnja 2011. // Informatica museologica. 42 (1-4) 2011. Zagreb : Muzejski dokumentacijski centar, 2012., str. 186.
Opis
U skladu s temom Međunarodnog dana muzeja za 2011. godinu "MUZEJ I SJEĆANJE - Predmeti pričaju tvoju priču" osmišljen je dizajn plakata koji se temelji na grafizmu dvodimenzionalnog QR koda.


Zašto QR kod? Internet kao istinski globalni medij današnjice svakodnevno raste i prerasta u kolektivni um naše civilizacije. Kolektivni um pohranjuje podatke u baze podataka koje možemo smatrati kolektivnom memorijom, kolektivnim sjećanjem. Razvojem tehnologije mobilnih komunikacijskih uređaja QR kod se nametnuo kao novi standard za smještaj "virtualnih linkova" u stvarni prostor. U ovom slučaju kod je generiran iz internetske poveznice www.mdc.hr/muzej i putem fotografiranja smartphone aplikacijom direktno nas vodi u bazu podataka hrvatskih muzeja unutar internet stranica Muzejskog dokumentacijskog centra. Estetika mreže naizmjeničnih kvadrata koda pokazala se zahvalnom u smislu decentne asocijacije na nacionalni identitet, a usađivanjem kolaža fotografija predmeta iz fundusa hrvatskih muzeja dodatno se podsjeća na značaj i opseg cjelokupne baštine, baštine koja priča našu i tvoju priču. (Redesign)